joi, 17 aprilie 2008

Miracolele Muntilor Bucegi


Situat la 2216m Sfinxul, atrage prin forma umana pe care natura a sculptat-o de-a lungul timpului. Insa, natura nemultumindu-se doar cu o asemanare umana, parca a suflat peste el si un strop de personalitate. Bine pozitionat, cu o privire aspra, el da impresia ca supravegheaza acele plaiuri. Mergand mai departe putem spune ca isi face destul de bine treaba din moment ce pazeste Babele de mii de ani.

Babele ciudate si interesante atrag turistii datorita formelor unice pe care le prezinta. Foarte interesant e ca pe acest platou al muntilor Bucegi, natura a modelat aproape toate stancile din imprejurimi, insa mai are de lucru pana sa le dea forma o finala. “Babele” au aspectul unor ciupercute gigantice, si putem spune ca natura a facut ultimele retusuri in ceea ce le priveste insa, poate peste vreo 300 de ani, urmasii nostri o sa poata distinge siluetele unor doamne. Oricum, nu pot sa-mi imaginez cat i-a luat naturii sa creeze Babele, aceasta minunata opera de arta.


ISTORIC

Preotii cui Zamolxis erau cunoscuti ca ktistai (asceti) sau kapnobatai (inghititori de nori) ceea ce ne face sa credem ca de fapt Kogaion poate fi numele unui varf. Kogaion mai inseamna si "Capul Magnificului", ceea ce in ziua de azi este Sfinxul.


Babele este un alt loc inconjurat de legenda. Se spune ca Dochia, o batrana femeie, a fost transformata in stana de piatra impreuna cu turma de oi exact in locul in care sunt stancile din ziua de azi (langa cabana Babele).Babele si Sfinxul Bucegilor reprezinta martori de eroziune, in care factorul geologic raspunzator este eroziunea eoliana, manifestat prin procese de distrugere (eroziune), transport si sedimentare a materialului rezultat. Procesul este coraziunea sau roaderea pietrei sub actiunea vintului, rezultind forme ciudate de stinci si pietre. Roaderea se datoreaza particulelor de praf sau nisip existente in suspensie, in masa de aer ce loveste necontenit asupra stincilor. Slefuirea rocilor se manifesta in special in regiunile aride, unde vinturile au in general directii constante. Datorita faptului ca unele roci sint alcatuite din particule cu duritati diferite sau neomogen cimentate, apar forme variate de relief ce poarta denumiri diferite, in functie de aspectul morfologic pe care il prezinta.


Se intilnesc destul de frecvent pe crestele inalte si golase ale muntilor, ciuperci si sfere eoliene, stilpi eolieni, ace, ziduri, saltele,nise, buzunare si faguri eolieni. Ciupercile eoliene amintesc prin aspect de ciupercile adevarate, intilnite in general in roci dure de tipul gresiilor si conglomeratelor, iar formarea lor se explica prin roaderea mai intensa la baza stratelor, acolo unde aerul are la dispozitie mai mult material in suspensie cu care sa actioneze. Cele mai cunoscute sint ciupercile din Bucegi (Babele si Sfinxul)), create in timp de zeci sau chiar sute de mii de ani.


In tara noastra ciuperci eoliene se mai intilnesc in Platoul Mehedinti, in gresiile din bazinul Transilvaniei si mai ales in cele din Carpatii Orientali.
Alte forme de stinci aparute in urma eroziunii eoliene in aria Carpatilor rominesti sint: Sfere eoliene in gresiile de Tarcau, de Kliwa si de Fusariu in Carpatii Orientali, stilpi si coloane eoliene in andezitele din lantul vulcanic Oas-Gutii-Tibles-Calimani-Harghita, in Ceahlau, acele eoliene Acul Cleopatrei din Muntii Fagaras si Pietrele Doamnei din Rarau. Sfinxul si Babele sunt adevarate " opere de arta " ale Muntilor Bucegi . Cu cat urci pe munte , cu atat descoperi peisajul atat de salbatic si incitant al muntilor. De fapt, nici nu stii la ce sa te uiti mai intai astfel incat sa nu ratezi nicio particica din minunatul peisaj.


3 comentarii:

Scrido spunea...

Pietrele Doamnei sunt superbe, in special vederea care ti-o ofera dupa ce se lasa escaladate, si sunt doar 9-11 km de sosea pentru a urca pe Rarau.

Valentina M. spunea...

Am urcat si eu la Babele si Sfinxul si e o priveliste de neuitat...

Unknown spunea...

uite un post super tare. eu chiar n-am fost niciodata in Bucegi. Inainte sa merg acolo, cu siguranta voi reciti postarea ta.