joi, 8 mai 2008

Arcul de Triumf - imitatie sau simbol romanesc

Iata,va propun o dezbatere: Considerati ca Arcul de Triumf este o imitatie dupa modelul francez,sau este un simbol specific romanesc?Pentru a raspunde,va rog sa mergeti la sondajul din josul paginii si ,eventual, sa si argumentati pentru alegerea facuta.Va multumesc!

In continuare,va ofer cateva informatii despre Arcul de Triumf romanesc care,poate,o sa va ajute sa va formati raspunsul la intrebarea din sondaj.


Arcul de Triumf a fost inaltat in anul 1922 din lemn si stuc, in cinstea proclamarii Unirii, dupa izbinda armatelor romane in primul razboi mondial, arc ce va fi inlocuit cu unul de piatra, opera arhitectului Petre Antonescu, intre anii 1935-1936. Fatada sudica este frumos impodobita cu doua medalioane in bronz, ce infatiseaza chipurile regelui Ferdinand si al reginei Maria, care le inlocuiesc pe cele originale, distruse de regimul comunist, dupa anii `80. In locul lor au fost aplicate doua mari flori de piatra, care au fost date jos, dupa 1989, iar chipurile regale si-au reluat locul. Deasupra fiecarui medalion se afla cite o Victorie in relief, opere ale sculptorilor C. Baraski si M. Constantinescu. Pe fatada nordica, alte doua medalioane au sculptate chipurile Barbatia si Credinta. Barbatia infatiseaza un razboinic cu sabie, lucrare a lui I. Jalea, iar Credinta pe cea a unui tinar cu o cruce, autor C. Baraski. Victoriile de deasupra lor sint executate de sculptorii D. Onofrei si C. Medrea. Pe pietrele de bolta ale Arcului de Triumf sint inscrise bataliilor razboiului (Marasesti, Oituz, samd), iar pe fatadele laterale sint inscrise proclamatiile regelui Ferdinand catre popor cind tara a intrat in razboi si cea de la Alba Iulia cu prilejul incoronarii.
In prezent,este situat in Bucuresti la a doua intersecţie a B-dului Kiseleff, la intersecţia cu B-durile Mareşal Prezan şi Mareşal Averescu, în apropiere de una dintre intrările sudice ale Parcului Herăstrău.

Importanţa monumentului

Arcul de triumf se impune la loc de cinste, alături de Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, de Mausoleul de la Mărăşeşti, de Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman sau de Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol – pentru a nu le menţiona decât pe acestea – printre monumentele care consfinţesc participarea României la primul război mondial de partea Aliaţilor, la finalul căruia toate teritoriile locuite de Români s-au găsit pentru prima dată reunite la un loc. Arcul de Triumf nu este primul monument de acest gen ridicat în capitala României, el fiind precedat de alte câteva asemenea construcţii – provizorii, însă, acestea – care au marcat, succesiv, victoria României în războiul de independenţă (1878), jubileul celor 40 ani de domnie ai regelui Carol I (1906) şi revenirea familiei regale române din "exilul" de la Iaşi (1918).

3 comentarii:

MIRY spunea...

Foarte interesant.Nico!:)eu nu cred ca este o imitatie ci un simbol al victoriei.

Scrido spunea...

multumesc pt informatie.

Stefania Matei spunea...

in ce stare este acum ....ma cam pune pe gandnuri